субота, 26 березня 2016 р.



Передмова
         Основна мета даного посібника - допомогти вчителю початкових класів урізноманітнити діяльність учнів і викликати у них інтерес до уроків навчання грамоти, використовуючи вірші, лічилки, загадки-добавлянки та різноманітні види усної народної творчості.Період навчання грамоти - найважливіший у житті дитини. На уроках навчання грамоти учні розвивають мову, вчаться читати і писати. Велика увага приділяється розвитку фонематичного слуху, тобто вмінню знаходити і виділяти окремі звуки зі слів.
         Під час уроків навчання грамоти можна спостерігати у дітей зниження інтересу до навчального матеріалу, якщо повторюються одні й ті ж способи навчання. Одноманітна робота стомлює маленького школяра. Першокласники потребують часту зміну навчальної діяльності. Тому протягом всього періоду навчання грамоти слід урізноманітнити діяльність школярів, пробуджуючи їх активність, самостійність, викликаючи у них зацікавленість до того, що відбувається на уроці.З цією метою було підібрано до уроків вірші українських поетів, загадки-добавлянки, лічилки, щоб показати дітям красу, мелодійність і багатство рідної української мови.
         Цей посібник збагатить і активізує словник учнів, буде сприяти розвитку усного мовлення учнів, їх мислення, пам’яті.
Він стане в нагоді під час списування, творчого,  вибіркового  письма.  письма з пам'яті,  зорово-слухових і слухових диктантів  тощо
 


ВИВЧЕННЯ
БУКВ  ТА  БУКВОСПОЛУЧЕНЬ



Буква Н н
Крім складів на-ан,   но-он, ну-ун,   ни-ин,   ні-ін,     не-ен,     можна писати слова: нам,    нами,     ними,  мене,   мені,   мамине,   мамині,   ненина,   ненині,   ненине,   манна.
Буква Вв.
Крім прямих і обернених складів пишемо   слова: мав, мив, вмив, умив, нива, вона,     вовна, ванна, мовив, намовив, вимовив.
Букви Лл.
Мала, малу. мале, малі, мали, мили, меле, молов, намолов, млин, лин. лини, лине, віл, воли, вели, вал,  вила,   вили,   ліва,   лив,   лила,   налив,   лан,   лани
На цьому уроці пишемо перші речення: Ліна  мала. Ліно, на малину. Лови, мамо, лина. Лини малі.
Буква Сс.
 Ніс, сон, нас, вас, сова, сила, сіла, сили, сіли, сіни, сини, сани, сосни, слава, слива, слова, смола, весела, весла,   лосі,   сіно,   слон,   сом,   соми.
Лови, сину, лини. Ліна мила сливи. Лис у лісі. Сосни у лісі. Семен сів на сани. Сава і Слава славні сини. Сини у мами сміливі і веселі.   Линули мамині  слова.
Буква К к.
Лак,мак, клен, калина, вікно, миска, колиска, колисанка, молоко, окуні, кислі, вколов, клас,  клин,   скинув, покинув.
Ліна налила молока  в миску. Лісник косив у лісі сіно. Семенко на сінокосі. Лісова малина невелика. Лимони кислі. Сосни у лісі високі. Слони і лосі великі. Лунала колисанка - сон накликала.
Буква П п
Лапка, липка, ліпка, сапка, сипкі, павук, співав, скопав, плиска, плаксива,   полова,   сипали.
Семенко поклав сапку. Лунко і весело ми співали пісні. Ліна полила липку і сплела вінок.   Сомики плавали.
Буква А а.
Липки малі.   А соми?   Соми великі.     Алла пасла свинку.     Аліна налила супу песику Асу.   А у нас коло вікна - калина.   Аліна Семенівна.
Буква Р р.
Крім слів з буквою р, можна писати речення ( з рукописного і друкованого шрифту):
Ларисі купили песика Арса.       А мені мама принесла персик.   Липка виросла коло паркану. Лариса велика.     А Аліна?    Аліна мала.     Лікар вилікував кролика.  Арсен пас корівку   Лиску. Лис вкрав курку.   Село Липки велике і красиве.
Буква Т т.
Алінин тато - тракторист. Антон і Антоніна рвали траву конику Сивкові. Артур писав про песика Сірка. Артем налив котикові в тарілку молока.   
Буква  Н н.
Мама співала  малому  Маркові колисанку.     Ми принесли    мамі  квіти.     Марта, Марусина    і Микола ловили карасів та окунів. Максим і  Марина пестили котика Мурка. .Малому Мирону три роки. Місто Суми велике. Мамо, оса!    Мирославо,  он лосі.
Буква Д д.
Ми посадили дерева в саду.   Лелеки відлетіли    далеко. Мирослава подарувала дідусеві листівку.   Ми писали диктант.   Алевтина Леонідівна    диктувала    нам склади і слова. Один та один - буде два.
Буква П п.
Пилип і Панас носили воду. А Петрик поливав помідори і капусту. Поліна і Павлик складали дрова. Прокіп і Платон підмели двір дідусеві Миколі, Перед сніданком Леонід помив руки.   Панасе,  лови нас!
Букви З з.
Ми зустріли тата на вокзалі. Потап пас козу Зірку. Зіна зраділа. Завтра ми підемо в зоопарк. Зима принесла нам морози. Замерзли ставки, озера. Подрузі подарували ковзани. Ми розповідали народні казки.
Буква О о. Оксана й Остап  - друзі.   Олександр  і  Орест різали дрова.     Оленка й Олімпіада - сестри.   Сестри зварили суп.   Он поле. А на полі  зелена озимина.     Одеса    - красиве місто.   Олин тато -  тракторист.
Буква ь, буквосполучення ьо.
Метал -сталь, осінь – син, рис рись, кілка - кілька, льон - лоно, синову - синьому, сьома - сома. коло – кольори, лози - сльози, крона -  трьом.
Одарка поставила на стіл сіль.   Павлику, перелазь перелаз.   Ми купили кольорові  кульки.   Олесь сів на пеньок.   Місто Львів велике.
Буква Й й, буквосполучення йо.
Стій, стійкий, край, крайній, кольоровий, польовий,   знайомий.   Андрій Муравйов.
Йосип Соловйов - майстер спорту. Мамай - сильний козак. Знайко нам знайомий. Олексій, просо сій!
Буква Б б.
 Барабан, баран, барбарис, дуб, дубки,  зуб,  зубки,   трубка,   байбак..
Марко та Матвійко - брати. Марко маленький. Йому тільки два роки. З ним треба бавитись. 
Ми в лісі. Он дуб і береза. А поблизу них верба і калина. Ось на сосну стрибнула руда білка.   Ласунка-білка прудка і метка.
Буква  І і.
 Івась  та Антон ловили рибу. Івась спіймав три окуні.    І у Антона зловився карась.   Попавсь  і линок.   І так рибка за рибкою ловиться,   велика й мала.

Буква В в.
Урок
Урок математики. Валентина Іванівна написала приклади. Віра і Володимир зробили по вісім прикладів. Валерій і Віктор добре виконали класну роботу. Відповіді у дітей правильні.
Буква Ч ч.
Оборона
Запорозька Січ. Серед води Великий острів. Скрізь високий частокіл.  Поряд коло води чайки-човни. Високо в небі чимало чайок. От четверо козачат стали на чати. Вітер тріпоче чубчики хлопчиків. Вони в обороні острова,  а то велика відповідальність.
Додатково: утворити і записати слова із літер слова трамвайчик.
Буква  Я я.
Зимові забави
Зимовий морозний день. Яскраве сонячне проміння сліпить очі. Яків, Яринка і Василько біля будинку ліпили бабу. Ярослав і Ява спускались санками. Від морозу у дітей почервоніли обличчя.   Як весело всім!
Буква Т т.У парку
Ось парк. Тут різні листяні дерева, ялинки. Там вчителька і діти. Тимко і Тамара задивились на дятла. Як чітко він стукотить по стовбуру. Тук-тук-тук! - чути далеко. Тетяна Якимівна радить дітям подивитись на білочку. Так вміло скаче вона з дерева на дерево. Скільки  навколо чудесного! Тварини у парку і взимку не сплять.
Буква  Ю ю.
Юрась і Тарасик - юні природолюби. Юлія Леонідівна доручила дітям посадити на клумбі біля Будинку побуту тюльпани. Вони перекопали землю і посадили  квіти. Водою підлили маленькі рослинки. У травні люди будуть  любуватись яскравими квітами. Ой, як  красиво біля Будинку побуту! Юні природолюби люблять приносити людям радість.
Буква Н н
На льоду
Навкруги зима. На льоду чути голоси. Надійка, Ніна і Назар люблять кататись на ковзанах. Вони вміють робити деякі вправи в русі. Не забувають вони, катаючись, і про правила безпеки. Юні друзі! Поводьтесь безпечно на льоду!
Буква У у
У новому селі
У нас нове село.     Називають село Веселе. У селі побудували кінотеатр.   Поблизу парк.   У парку    липи,     клени,  берези,   ялини.     Навколо квітники.   Село красиве у різні пори року.
                
Скоромовка
Якось Уляна Уласа
Ураз умивать  узялася.
Улас утікав, відмовлявся:
Учора Улас умивався!

Буква  Ч ч.
На Чорному морі
Ми були на Чорному морі. Там чудово відпочили. Часто купались, катались на катері. Чайки літала над нами і зовсім нас не боялись. У морі вода солона, але лікувальна. У нас був чудовий настрій. Через рік ми знову будемо на Чорному морі.
Додатково:     Чом,   чом,   земле моя, так люба ти мені?

Буква    Ж ж

Якось дід та баба жали в полі жито. Вони взяли з собою глечик з молоком. Поставили його під копою, а самі жнуть та й жнуть. Аж біжить лисичка. Побачила глечик, випила молочко, а голови вийняти не може. Лисичка жалібно скавуліла, але зробити нічого не могла. Прибігли дід і баба, розбили глечик, а лисичку тільки й бачили.
Додатково:  Ось вони собі живуть   і коржі жують.     Чорне    тіло,   чорний вус,   ніби справжній сажотрус.

Буква  Е е
Страуси ему
Пара страусів ему живе в зоопарку вже третій рік. Елеонора Василівна та Едуард Петрович добре доглядають страусів. Ему люблять дітей. Часто діти приносять страусам ласощі. Зіна та Емма люблять спостерігати за страусами.

На будові
Емма Павлівна привела дітей на будову. Зводиться новий житловий будинок. Екскаватор викопав котлован. Ернест Андрійович керує підйомним краном. Водій Едуард Зіновійович підвіз покрівельний матеріал. Електрики готуюсь електромережу. Тато Емми інженер. Він показав дітям будову.


Буква Бб
Білочка.
Білочка поселилась на сосні біля будинку. Вона звикла до людей. Брати Борис і Броніслав побачили білочку. Вони поклали на пеньку печиво. Білочка стрибнула на пеньок і забрала подарунок. Брала вона іноді із рук булочку чи коржик. Поблизу пробіг собака Бровко. Білочка вмить опинилась на стовбурі. Бережімо білочок,   допомагаймо тваринам взимку!

Буква Єє
Європа
Єва Любомирівна розповідає учням про Європу. Європа - частина світу. Вона має великі розміри. Тут протікає безліч річок, є ліси, родючі поля. В Європі живуть різні народи. Європейців єднає дружба. Над нами одне синє небо і золоте сонечко.



Буква Ї ї
Їжак і лисичка.
Їжак зустрівся з лисичкою. Лисичка надумала пообідати, їй дуже кортіло поласувати їжачатиною. Її злі наміри стали зрозумілими для їжачка - мудрячка. І лисичка залишилась без їжі.

Їде віз по дорозі,
Їздовий спить на возі,
Їжачок згорнувсь в клубок,
Їжить голки на візок.
                            О.   Кононенко.


Буква  Цц
Цапки
Зустрілися два цапки на кладці.  Цапки були вперті.   Вони не дали один одному місця на кладці.   Цапки обидва попадали у воду.   Отакий сумний кінець цієї зустрічі.     Цей випадок  із цапками повчальний і для нас.
Додатково:   
Цапок водицю п'є з цеберка,
Скубе травицю у садку.
Солодкий цукор та цукерки? -
Це теж цапкові до смаку.


 
Буква  Гг

Ґелґочуть під горою гуси,
В город забігло гусеня.
- Гиля,  гиля!  - гука Ганнуся,
Його з городу виганя.

Ніс  Гриць  пиріг  через поріг,
Став на горіх,   упав на поріг.

У нашого Гната хата багата.

Буква X х.

Хліб на столі - стіл - престіл, без хліба стіл - дошка. Хочеш їсти калачі - не сиди на печі. Хвилина годину береже. Хто не працює, той не їсть. Місила тісто Христя в намисті. Христя в намисті, а намисто в тісті.
Тарах,   тарах.
Їде Хома на волах.
-На яких? - На рябих. 
-На чиїх? - На Мартинових.
 Харитя і Харитон співають у хорі.

Буква Ш ш
Україна
Наша країна - це Україна. Широкі і неосяжні її простори. Це сині води та ясні зорі, яблуневі сади, золоті лани. Україна - то вінок, прикрашений рутою і барвінком. Шелест берізки і шепіт верболозу, запашний цвіт калини - це все наша Україна. Шануймо і любімо всім серцем цю красу
Додатково: Шила в мішку не втаїти.   Посієш вчасно - збереш рясно. Шукай товариша,     коли не маєш, а знайдеш - бережи. Шануй батька й матір свою, добре тобі буде.

Буква  Фф

Флокси, флокси на фланелі –
Фартушок зацвів у Нелі.
Із шифону шарфик в Галочки,  -
А на нім рясні фіалочки.
Фортеця - хворост, форма – хворий, фіалка - хвіртка, хвалькуватий - фасон, хвіст -фісташка,    Хвеська - фестиваль.
Буква    Жж
Жали женчики,   жали,
Серпики поламали.
Серпики золотії.
Женчики молодії.

Біжать стежини
Поміж ожини.
І вже у Жені
Ожина в жмені.

Жити - народу служити.
Журавель в небі,   а він уже йому ціну
встановлює.

Буква   Щ щ.
Щиглі  в кущах пищали,
Щоранку сповіщали:
"В кущах вітрище свище.
Гуляє морозище".
                              Г. Бойко

Наша Батьківщина.
Україна - це наша Батьківщина. Щоранку знайома стежина веде тебе до школи. Щодня  ти чуєш рідні українські слова. Чи світить щедро сонечко, чи плющить осінній дощ, чи тріщить морозище, а ми однаково палко любимо свою землю, свій рідний край. Щаслива та людина,   яка любить  свою Вітчизну.

Буква   Р р
Рідний голос, рідне слово –
Все народжене з любові.
Ранки роси в трави трусять,
Вітер роси в травах сушить.
На землі, що родить щиро,
Ростемо під сонцем миру.
                                        Ганна Чубач.

С к о р о м о в к и:
Рогата корівка реве,
Романко травичку рве.

Раїса і  Таїсія пішли на узлісся.

Апостроф.

Найбільше багатство людини - здоров 'я. Птаха впізнають по пір'ю. Наша сила - сім'я єдина. Не ім'я красить людину,  а розум.
Вісім і один.
Вісім на ставку малят,
вісім вудок у хлоп'ят.
Вісім в них було гачків,
дев'ять свіжих черв'ячків.
П'ять уже пройшло годин,
а карась на всіх один.

Подвоєння приголосних
Подруги.
Ганна та Інна - подруги. У них однакові синенькі платтячка, біляве волосся. Учениці завжди діляться шкільним приладдям. Вони дуже люблять уроки читання та малювання. Разом готують домашні завдання.
Загадки.
Біла рілля, чорне насіння.
Хто його сіє, той розуміє.

Що росте без коріння?

Буквосполучення дз, дж.

Як дзвінок задзеленчить,
дзвінко джмелик задзижчить.

Бджола мала, а й та працює.Я - лисичка, я – сестричка не сиджу без діла.  Співає пісеньку веселу джерело.

Ми  дзвіночки,   лісові  дзвіночки
Славим день.
Ми  співаєм,   дзвоном зустрічаєм
День!  День !
П. Тичина. Дзьобнув  хлібця  горобець,-
Дзьоб  обтер об стовбурець,
Барабольки подзьобав, -
По бруківці пострибав.
Джерельце під вербою виблискує водою.  Джміль запилює квіти.   Джейран - дика тварина.   Джура - зброєносець  у козацької старшини. Дзвінко співає дівчинка Дзвінка.



Буква  Дд

Десь  тут була подоляночка.
Десь  тут була молодесенька.
Тут вона сіла,
Тут вона впала,
До землі припала.

Риба є  в Дніпрі, Дінці, Дністрі.

Два дельфіни десять днів
Дивували дітлахів.

Буква  Ґ ґ.
Ґазда - господар, ґаздиня - господиня. Ґражда - гуцульська садиба.  Ґерлиґа  - ціпок, загнутий на кінці.   Ґринджоли - низькі й широкі сани.   Дзиґлик  - маленький стільчик.
Дзиґа весело крутилась,
дзиґа в дзеркало дивилась.

Буква    К к.

Прислів'я.
Коло річок колодязів не копають. Корова в теплі - молоко на столі. Козацькому роду нема переводу. Язик і до Києва доведе.


ЗАВДАННЯ НА РИМУВАННЯ

Завдання 1: Дібрати риму до поданих слів:
бак — (мак, рак, сак, смак);
коса — (роса, краса);
колосок — (совок, пісок, лісок, садок);
навчати — (співати, читати).

Завдання 2. Дібрати риму до чистомовки:
За-за-за, у нас сіра .., (коза).
 Ро-ро-ро, у нас нове ... (відро).                                
Ра-ра-ра, у мишки є ... (нора).                             

Завдання 3. Відгадати загадку-додаванку:
В небі хмара пролітала,
Білий пух порозсипала.
Він на землю міцно ліг.
Називають його ... (сніг).

Завдання 4. Знайти пари заримованих слів:
Весна           просінь
Молодець    краса
Осінь           горобець
Листопад     зорепад

Завдання 5. Знайти спочатку слова, що римуються, а потім скласти віршик.
НА НІЖЦІ СТОЇТЬ ПРИ ДОРІЖЦІ ТОВСТІЙ
(Стоїть при доріжці на товстій ніжці.)

Завдання 6. Скласти самостійно чистомовки. 
Ни-ни-ни, в мами гарні...
Ці-ці-ці, ...

Ма-ма-ма, вже прийшла до нас...
Ло-ло-ло, ...

Завдання 7. Доповнити віршик словами, яких не вистачає.
Перший я приніс...
Пробудив землю від...
Заспіваю під...
Усі звуть мене шпаком.


ЗАГАДКИ

Хто з хвостиком і з вушками,
В кого лапки з подушками?
Як ступа, ніхто не чує,
Тихо крадучись, полює,
І маленькі сірі мишки
Утікають геть від...    (кішки.)

Хочеш плавать в океані,
Побувать на глибині,
Десь у джунглях, чи савані,
Чи в космічній вишині.
Бути пильним слідопитом
В хащах вікових –
Всі шляхи тобі відкрито
На сторінках...     (книг.)

В темнім лісі проживає,
Довгий хвіст пухнастий має.
Їй на місці не сидиться,
А зовуть її...    (лисиця.)


Найрідніша, наймиліша,
Всіх вона нас пестить, тішить,
Завжди скрізь буває з нами.
Відгадайте, хто це?..    (Мама.)

Дерев'яна, розписна,
Зверху нібито одна,
Та лукавинка на личку -
У ній сховані сестрички.
Нумо поміркуйте трошки,
Це ж бо іграшка...    (матрьошка.)

Не олень він і не бик,
В краях теплих жити звик.
Є на носі в нього ріг.
Хто ж це, друзі?..     (Носоріг.)

Сіла дівчина спочити
На краю села,
Розчесала довгі коси,
 Чорні, мов смола.
 В них засяяли зорини.
Як же звати цю дівчину?
Он підказує нам сич: -
Чорні коси чеше...    (ніч.)

У коробці спочивають
Спритні хлопці молодці.
Убрання барвисте мають
І загострені кінці.
На папері слід лишають,
А зовуться...    (олівці.)


Морячок наш чорно-білий,
Ловить рибу дуже вміло.
Схожий трішечки на діжку,
Має крильця, має ніжки.
Між крижин відважно плава,
Обганяє пароплави.
То ж ви знаєте, що він
Називається...    (пінгвін.)

Виводить букви і слова
Ота цікава штучка,
В руці виблискує здаля,
Нова гарненька...    (ручка.)

Має клешні й довгі вуса.
Я і сам його боюся,
Бо щипає, мов гусак,
Ну а звуть щипаку...     (рак.)

Я падаю на ваші хати.
Я білий-білий, волохатий,
Я прилипаю вам до ніг
І називаюсь просто...     (сніг.)

Є у мене вірний друг,
Має він чудовий слух
І говорить голосами
Моїх друзів, тата й мами.
Як же звати мого друга?
-Всім відомо, це папуга!
-Помиляєшся, Антон,
Зветься друг мій...      (телефон.)

Він нам, як мама, дорогий,
 Він хоче нас навчити
Любити край чудовий свій.
 Це мудрий наш...    (учитель.)

Ось до класу всіх скликає
Голосистий цей дзвінок,
І ми радо поспішаєм
Не в садок, а на...     (урок.)

Намалювати можна нею
Будинки, хмари і поля.
Зелену затишну алею,
Високі гори і моря.
Зачарувати можна нею
Така вона чудова й гарна!
Ти знаєш, як зовуть цю фею?
Її зовуть, звичайно,  ...      (фарба.)
 








ВІРШІ

Тихо, тихо в темнім лісі.
Хтось таємний спить в горісі.
Але ти його не бійсь –
Ти приходь у темний ліс.
Тут ти будеш тільки гість,
Тут ніхто тебе не з'їсть.

У долині жив удав.
Удавав, що все він знав.
Удавав, що все умів.
У траві хвостом вертів.
У ріку лише дивився –
Удавав, що вже умився.

Знає добре буква кожна,
Що хворіти їй не можна.
І тому на фіззарядку
Всі побігли без оглядки.
Зупинилися сестрички
На пісочку біля річки.
Буква "Ф" гукає збоку: - 
Всім узяти руки в боки!
І робіть, як я, дівчатка, -
Починається зарядка!

Хоч хвилі ходять і хлюпочуть,
Хоробрі наші хлопчаки
В човні хиткому їхать хочуть, -
Вони хороші моряки!

Цап забрів у двір рогатий –
Цуценя втекло до хати.
Цілу ніч йому не спалось –
Цапа цуценя боялось.

Пошила чапля черевички
І мерщій пішла до річки.
–Чапу-лапу, чапу-лапу,
В мене гарні черевички.
Поки хвастала, ходила,
Черевичок загубила.
І стоїть вона в лозі
На одній своїй нозі,
Другу вгору підіймає –
Черевичка немає.

Шепче вітер: "Ша-ша-ша!
Шубку білочка знайшла!"
Шелестить трава похила:
"Шубку білочка купила!"
Шепчеш ти і вірю я:
"Шубка в білочки - своя."

Ще дощ іде, періщить злива,
Щенятко вимокло, як хлющ,
А щиглик, щебетун щасливий,
Щебече, пурхнувши на кущ.
Як виросту, збудую хату,
На хаті колесо приб'ю,
А там я поселю крилату
Лелечу клекітну сім'ю.
Нехай розводиться, гніздиться
По всіх деревах і хатах.
Нехай мені щоночі сниться,
Що я літаю, наче птах.

Ялинка ясними вогнями
Яскраво світиться й сія.
Якраз до свята цими днями
Усю абетку вивчу я.

Я в алфавіті - в кінці.
В мене усміх на лиці.
Не хизуюсь я, але...
Вам без мене буде зле.
Бо, як тільки я у слові,
Слово - м'якше для вимови.



ЛІЧИЛКИ

Я жмурюсь, заплющив очі.
Всі ховайтесь, хто де хоче!
Вмить розбіглась дітвора.
Йти шукать мені пора.
Більш не буду я чекати:
Раз, два, три - іду шукати.
Раз - за Петра.
Два - за Дмитра.
Три - за Тетянку.
Чотири - за Оксанку.
Я усіх уже знайшов,
Сам ховатися пішов.

Раз, два - дерева!
Три, чотири - вийшли звірі!
П'ять, шість - пада лист!
Сім, вісім - птахи в лісі!
Дев'ять, десять - он сунички
Підвели червоні личка!

Приступаємо до гри:
М'яч один, а нас аж три:
Грав я сам, і грав удвох.
А тепер пограєм втрьох.


СКОРОМОВКИ
1.Скоро, скоро мовить Ганна
Скоромовки - спотиканки.

2.Айстра квітне у саду,
Аїр в лузі я знайду.

3.Кричав Архип. Архип охрип:
Не треба Архипу кричати до хрипу.

4.Слово в слово Слава ловко
Скоро мовить скоромовки.

5.Ой, весела Василинка,
Василинка-веселинка.
А Маша, мов кваша.
Кисне й кисне Маша.

6.Ой був собі коточок,
Украв собі клубочок –
Та й сховався у куточок.

7.Бізон у двір забрався,
Баран його злякався.

8.Ой, на річці - дивина.
Сом зробив собі човна.
Бо уже старому сому
Важко плавати самому.
9.На полицю палицю поклали,
Із полиці палиця упала.
Щоб з полиці палиці не впасти -
На полицю палицю не класти.

10. Ведмеді вулика знайшли,
Вовки під деревом лягли.

11. Грак сидить на димарі,
Голуб в'ється угорі.

12. Дельфін живе в морях,
Дракон лише в казках.

13. Жук до себе лізе в нірку,
Жабка плигає на гірку.

14. Зайчик вибіг із лісочку,
Зебра стала на горбочку.

15.Їжачок, піймавши жабку,
Їжачатку дає в лапку.

16. Курка сіла на гніздечко,
Качка ходить недалечко.

17. Лис попався у тенета,
Лебідь виплив з очерета.
18. Мурлика муркоче - морозива хоче. Мурлико руденький,
замерзнеш, дурненький.

19. Мила милитись не вміла,
Мила мило з рук не змила.
Мама милила уміло,
Мама з Мили змила мило.

20. Мусію, Мусію, муку сію,
Печу паляниці, кладу на полиці.

21. Для синків-молодців
Мати напекла млинців.
І хвалили молодці
Ті млинці на молоці.

22. Ти - малий, скажи малому,
Хай малий малому скаже,
 Хай малий теля прив'яже.

23. Чи то лис, чи то ліс,
Чи то кінь, чи то кіт –
Звуки плутати не слід.

24. Обережно хитрий лис
До нори вечерю ніс.
Біг додому лісом лис,
Шелестів над лисом ліс.
25. Написав записку лис,
Щоб прийшов когутик в ліс.
Бо ведмедик довго спить
І нема кому збудить.

26. Індик крутиться та дметься,
Іволга летить, сміється.

27. Мавпа плигає, стрибає,
Мишка з нірки виглядає.

28. Носоріг поліз у воду,
Нирка теж шукає броду.

29. Осел прив'язаний пасеться,
Орел за пташкою женеться.

30. Півень весело співає,
Пугач цілий день дрімає.

31. Рибка плаває, гуляє,
Рак на неї поглядає.

32. Слон синка свого купає,
Сарна з лісу виглядає.

33. Тхір піймати хоче качку,
Тигр чатує на конячку.

34. Удав лиш голову підняв,
Качур кинувся у став.

35. Віл везе важезний віз:
А на возі - верболіз.
Вперся віл, і впало з воза
Вісім в'язок верболозу.

36. Мала з села вола вела,
В село віл малу вів.

37. У кухаря Валерика
Розварились вареники.
Розварились вареники
Варениці у Валерика.

38. Вовк до школи не ходив.
Вовк уроків не учив.
Не читав і не писав,
І по нотах не співав,
Так й нічого він не знав.

39. На столі стоїть сільниця,
У сільниці - сіль.

40. Над малинкою - хмаринка,
Під хмаринкою - Маринка.
Рве у кошичок Маринка
Спілу ягоду - малинку.
41. Фламінго на багно летить.
Фазан на гніздечку сидить.

42. Хрущ над вишнею літає,
Хлопчик ловить - не піймає.

43. Цап на тин залізти хоче,
Цесарочка йде, цокоче.

44. Чапля ходить під вербою,
Чайка в'ється над вербою.

45. Шишка висить на ялині,
 Шершень сів на деревині.

46. Щука в ночвах лежить.
Щур до неї біжить.
47. Юрта на снігу сидить,
Юшка на вогні кипить.

48. Зелен-зелен льон у полі,
Буде лялі з льону льоля.
Білим-білим білована,
Мов лілея мальована.

49. Дівчинка Люба
Всім людям люба.
Тому що Любі
Всі люди любі.








Немає коментарів:

Дописати коментар